Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 29 oktober 2025 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Uw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen samen welke 150 gekozen vertegenwoordigers na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. 

Om een stem uit te brengen moet u kiesgerechtigd zijn. De gemeente registreert dit automatisch. U hoeft hier dus niets voor te doen. In Nederland zijn er verschillende verkiezingen. De kiesgerechtigdheid is niet bij elke verkiezing gelijk. Voor de Tweede Kamerverkiezing moet u:

  • 18 jaar of ouder zijn;
  • Niet uitgesloten zijn van het kiesrecht;
  • Beschikken over de Nederlandse nationaliteit.

Helpen bij het stembureau

Wilt u helpen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober 2025 en/of de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart 2026? Dat kan! We zoeken enthousiaste mensen die willen helpen bij het stembureau. Het is belangrijk dat je 18 jaar of ouder bent, de hele dag van de verkiezingen beschikbaar bent en vooraf een online training volgt om goed voorbereid te zijn. Voor je hulp krijg je achteraf een vergoeding. 

Je wordt ingedeeld van 7.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 21.00 uur. Na het sluiten van de stembussen, komen alle stembureauleden samen bij het stembureau om de stemmen te tellen. Vind je het leuk om mee te helpen? Meld je dan aan via onderstaande knop.

Aanmelden stembureau

Hoe kunt u stemmen?

Stempas

Uiterlijk twee weken voor de verkiezingen ontvangt u thuis de stempas. Met de stempas kunt u stemmen in een stembureau naar keuze. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook uw identiteitsdocument mee. Een stembureau bij u in de buurt wordt vermeld op de stempas. Als u niet persoonlijk kunt stemmen, kunt u iemand machtigen via de achterzijde van de stempas.

Voor een ander stemmen (volmacht)

Kunt u niet zelf naar het stembureau om te stemmen? Dan kunt u een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen. Dit heet een volmacht. Woont u in dezelfde gemeente als de persoon die u wilt machtigen? Dan regelt u dit gemakkelijk door de achterkant van de stempas in te vullen en een handtekening te zetten. Vergeet niet een kopie van uw legitimatiebewijs mee te geven aan degene die voor u gaat stemmen. De gemachtigde moet een volmachtstem altijd tegelijk met de eigen stem uitbrengen. Bij deze verkiezingen kan iemand tegelijkertijd met de eigen stem maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen.

Schriftelijke volmacht

Heeft u geen geldig identiteitsbewijs of bent u in het buitenland als de stempas bezorgd wordt? Dan kunt u een schriftelijke volmacht aanvragen via onderstaand formulier.

Schriftelijke volmacht aanvragen

U kunt dit formulier mailen naar verkiezingen@bunschoten.nl of opsturen naar de gemeente Bunschoten t.a.v. het team Verkiezingen, postbus 200, 3750 GE Bunschoten.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u tijdelijk in het buitenland voor bijvoorbeeld werk? En kunt u niet bij volmacht uw stem (laten) uitbrengen? Neem dan contact op met de gemeente waar u ingeschreven staat om een registratieverzoek (model M3) in te dienen.

Woont u (permanent) in het buitenland? Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen kunt u zich registreren in de gemeente Den Haag. Meer informatie daarover vindt u op de website van de gemeente Den Haag.