Verkiezing kinderburgemeester

Word jij de nieuwe kinderburgemeester van Bunschoten? Op deze pagina vind je meer informatie over de verkiezing voor een nieuwe kinderburgemeester voor het schooljaar 2024-2025.

Zit jij (nu) in groep 7 van een basisschool uit de gemeente Bunschoten? Dan kan jij meedoen! In elke groep 7 (die mee wil doen met de verkiezing voor de kinderburgemeester) wordt namelijk één leerling gekozen die mee mag doen aan de verkiezing tot kinderburgemeester. Hoe deze leerling wordt gekozen, mag de leerkracht zelf bepalen. 

Voorwaarde om mee te doen aan de verkiezing tot kinderburgemeester is dat jouw juf of meester mee wil doen en dat jouw ouder(s)/verzorger(s) ermee akkoord gaan dat jij voor deze functie wordt voorgedragen. Wil je graag kinderburgemeester worden? Laat dit dan weten aan je juf of meester!

Wat doet de kinderburgemeester?

Als kinderburgemeester: 

  • Vertegenwoordig je de kinderen in Bunschoten en kom je op voor hun belangen
  • Heb je de taak van ambassadeur en ga je met de (loco)burgemeester en wethouders mee naar bijzondere gebeurtenissen zoals Sinterklaas, Koningsdag, dodenherdenking etc.
  • Houd je bij sommige gelegenheden een korte toespraak
  • Heb je een eigen aandachtspunt waaraan in dat jaar invulling wilt geven. Zie voorbeelden van thema's hieronder.

Wat zoeken wij in een kinderburgemeester?

  • Je zit in groep 7 van een basisschool in de gemeente Bunschoten
  • Je wil de stem zijn van kinderen uit onze gemeente
  • Je kunt goed contact maken met andere kinderen en volwassenen
  • Je staat met plezier op een podium om een (kort) praatje te houden
  • Je vindt dat grote mensen meer moeten luisteren naar de ideeën van kinderen
  • Je hebt een thema (zie voorbeelden hieronder) waar je graag aandacht voor wil vragen.

Perfecte kinderburgemeesters bestaan niet en van fouten maken kan je leren! Het belangrijkste is dat je het leuk vindt. Als kinderburgemeester word je ondersteund en begeleid door iemand van de gemeente. Voor de zomervakantie van 2025 draagt de kinderburgemeester de kinderambtsketen over aan zijn/haar opvolger.

Voorbeelden van thema's

Als kinderburgemeester zet je jezelf in voor een thema. Je mag zelf een thema kiezen of bedenken. Hieronder vind je wat ideeën. Tip: let erop dat het thema dat je kiest realistisch is. Lampjes in de weg bij een rotonde of een nieuwe speeltuin zijn bijvoorbeeld goede ideeën, maar hiervoor is veel geld en besluitvorming nodig. Dit is dus vaak niet haalbaar. Wat makkelijker gerealiseerd kan worden is bijvoorbeeld een leuke campagne voor kinderen op bijvoorbeeld het gebied van milieu, gezondheid, verkeersveiligheid etc.

  • Milieu en Duurzaamheid: Milieukwesties zoals recycling, energiebesparing, het behoud van groene ruimten en het verminderen van plastic afval zijn belangrijke onderwerpen.
  • Veiligheid in de buurt: Campagnes bedenken om de veiligheid in de buurt te verbeteren, zoals veilige speelplaatsen, de verkeersveiligheid rond scholen etc.
  • Onderwijs en buitenschoolse activiteiten: onderwijs, het organiseren van buitenschoolse activiteiten en het aanmoedigen van lezen en leren.
  • Gezondheid en welzijn: Het bespreken van gezonde levensstijlkeuzes, het verminderen van stress bij kinderen, het aanmoedigen van sport en beweging etc.
  • Kunst en Cultuur: Kunst en cultuur onder de aandacht brengen bij kinderen.
  • Digitale Veiligheid en Mediawijsheid: Bewustwording over online veiligheid, verantwoordelijk gebruik van sociale media etc.
  • .... vul maar in!

In het schooljaar 2023-2024 zet kinderburgemeester Sophie Kocken zich in voor het thema 'Wees lief voor elkaar en de natuur en het klimaat'. De voorgaande kinderburgemeesters hebben zich ingezet voor verkeersveiligheid en gezond&fit. 

Hoe kun je meedoen?

  1. Meld je aan bij je juf of meester 

    De voorverkiezing op school wordt door door je juf of meester zelf georganiseerd. De juf of meester bepaalt zelf hoe de leerling gekozen wordt die vanuit de klas wordt afgevaardigd. 

  2. Maak een filmpje

    Heeft de klas jou voorgedragen als kandidaat kinderburgemeester? Maak dan een filmpje van max.1,5 minuut. In dit filmpje presenteer je jezelf en vertel je waarom jij de beste kinderburgemeester voor Bunschoten bent. Laat in het filmpje ook weten welk thema (zie hieronder) jij belangrijk vindt en waarom.  De juf of meester weet waar het filmpje heen gestuurd mag worden. De deadline hiervoor is maandag 27 mei. Vergeet ook niet het digitale aanmeldformulier te laten invullen door je ouders. Je juf of meester heeft de link naar dit formulier. 

  3. Drie finalisten kiezen

    Uit alle filmpjes worden door een jury (burgemeester, iemand van de griffie en iemand uit het onderwijs) 3 filmpjes gekozen. Deze drie finalisten worden in juni verrast in de klas met het bericht dat ze in de finale staan.

  4.  De finale!

    Is jouw filmpje genomineerd? Dan word je (samen met natuurlijk je ouders en andere mensen die belangrijk voor je zijn) uitgenodigd in het gemeentehuis voor een kennismaking en presentatie tijdens de finalemiddag op vrijdagmiddag 28 juni. Tijdens die middag wordt door de jury een keuze gemaakt wie de nieuwe kinderburgemeester wordt! Word jij gekozen? Dan ben jij na de zomer de nieuwe kinderburgemeester voor het schooljaar 2024-2025.

Meer informatie

Meer weten over de verkiezing tot kinderburgemeester? Neem dan contact op met Linda Burgler of Marlène Motshagen via tel. 033-2991411. 

Folder kinderburgemeester