Gemeente Bunschoten doet mee aan proef AI bij afvalinzameling

In april is afvalbedrijf ROVA gestart met de inzet van AI in de afvalinzameling. Ook Bunschoten neemt deel aan deze proef, samen met nog 11 andere ROVA-gemeenten. Samen wordt onderzocht of een cameratechnologie met beeldherkenning (machine learning) kan helpen om vervuilde containers tijdens de inzameling te herkennen.

De techniek wordt toegepast bij de inzameling van groente, fruit- en tuinafval (gft) in huis-aan-huiscontainers. Het doel is om steeds beter gescheiden gft in te zamelen, zodat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. De proef loopt tot eind oktober dit jaar. 

Inhoud controleren

De komende periode wordt gedurende verschillende inzamelrondes met hulp van AI de inhoud van containers gecontroleerd. Als na twee inzamelrondes sterke vervuiling wordt vastgesteld, dan wordt de container de volgende inzamelronde gecontroleerd door een voorloper of chauffeur. Deze persoon bepaalt of de container uiteindelijk mee gaat met de inzameling of niet. In dat geval komt er een hangkaart aan de container met informatie over wat er in de container zit wat er niet in hoort. Onderzoek moet uitwijzen of de inzet van AI kan helpen om beter gescheiden gft in te zamelen.

Wat hoort waar?

Goede kwaliteit grondstoffen wordt steeds belangrijker. Alleen goed gescheiden grondstoffen kunnen goed worden verwerkt tot basismateriaal voor het maken van bijvoorbeeld compost of groen gas. Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval. Afval dat tijdens het koken ontstaat of tijdens het werken in de tuin. Bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen of onkruid, bladeren en takken. Gft mag niet in plastic zakjes weggegooid worden. Alleen composteerbare zakjes met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo mogen bij het gft. Bij twijfel of iets wel of niet bij het gft hoort, is het goed om dit te raadplegen. Dit kan via www.rova.nl/scheidingswijzer of via www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal.