Leerlingenvervoer

Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. In sommige situaties helpt de gemeente met leerlingenvervoer. Leerlingenvervoer is ondersteuning bij het reizen van en naar school. Zoals vergoeding van eigen vervoer, openbaar vervoer of taxivervoer.

Kan ik leerlingenvervoer aanvragen voor mijn kind?

Leerlingenvervoer is voor leerlingen met een structurele beperking of voor leerlingen die naar een basisschool met bijzondere richting (op basis van geloof of levensovertuiging) gaan en hiervoor verder moeten reizen. Een structurele beperking betekent dat de beperking langer dan 3 maanden duurt.

Om in aanmerking te komen voor een vorm van leerlingenvervoer, gelden de volgende voorwaarden:

  • De leerling woont in de gemeente Bunschoten. Het gaat er niet om waar de leerling staat ingeschreven, maar daadwerkelijk verblijft. Het leerlingenvervoer moet worden aangevraagd. Bij co-ouderschap moeten beide ouders bij hun gemeente leerlingenvervoer aanvragen.  
  • De afstand van huis naar school is minimaal zes kilometer. 
  • De schoolsoort is:  
    • Speciaal basisonderwijs.  
    • Speciaal onderwijs. 
    • Speciaal voortgezet onderwijs.  
  • Bijzondere scholen: onderwijs vanuit een godsdienst of levensbeschouwelijke overtuiging. 
  • De school is de dichtstbijzijnde school die past bij de situatie van  de leerling.  

Soorten leerlingenvervoer

We kijken naar het meest passende vervoer en naar wat de leerling zelf kan. Indien een leerling zelfstandig kan reizen, heeft dit de voorkeur. Niet de goedkoopste oplossing. In een gesprek kijkt de adviseur leerlingenvervoer samen naar de beste oplossing. 

De verschillende soorten leerlingenvervoer:

  • Kilometervergoeding voor vervoer met de fiets, onder de 9 jaar, met vergoeding voor begeleider  
  • Vergoeding voor het openbaar vervoer, onder de 9 jaar, met vergoeding voor begeleider
  • Kilometervergoeding voor vervoer met eigen auto.  
  • Taxivervoer (aangepast vervoer): alleen als andere opties niet mogelijk zijn.
  • Een combinatie van de verschillende soorten leerlingenvervoer
  • Zelfredzaamheidsoplossingen

Bij uw aanvraag bekijkt de gemeente of u recht heeft op leerlingenvervoer en welke soort. Wilt u zelf verkennen waar u mogelijk recht op heeft? Gebruik dan onderstaande beslisboom:

Beslisboom leerlingenvervoer

Aanvullende informatie

De vergoeding voor begeleiders van leerlingen die met het openbaar vervoer of de fiets reizen geldt totdat het kind 9 jaar is. Behalve als het echt nodig is dat de begeleider mee blijft gaan.  

Leerlingen mogen ook naar één vast extra afzetadres gebracht worden. Zoals de opvang, een oppas of familie. Het afzetadres mag maximaal 5 minuten extra reistijd geven en het afzetadres moet in dezelfde plaats zijn waar de leerling woont. Voor leerlingen die met het taxivervoer naar school gaan geldt deze afspraak niet. Een opstapplaats mag maximaal 1 kilometer van het huis zijn of op 15 minuten reistijd, binnen de woonplaats.

U kunt als ouder/verzorger ook kiezen voor verschillen per dag of tijd. Bijvoorbeeld: ’s ochtends brengen de ouders/verzorgers de leerling naar school. En in de middag gaat de leerling met aangepast vervoer terug. Of: maandag en dinsdag regelen de ouders/verzorgers zelf het vervoer. En woensdag tot en met vrijdag gaat de leerling met aangepast vervoer mee.

Bij een crisisplaatsing in een andere gemeente, vergoeden en/of regelen we maximaal 6 weken leerlingenvervoer. De reguliere schooltijden zoals vermeld in de schoolgids worden aangehouden bij toekenning van taxivervoer. Bij afwijkende schooltijden of dagen is er geen taxivervoer mogelijk, voor bijvoorbeeld buitenschoolse activiteiten, schoolreisjes, toets- en examendagen of medische behandelingen. 

Hoe vraag ik leerlingenvervoer aan?

Stap 1: Vraag vóór 1 juni leerlingenvervoer aan. 

Doe je aanvraag vóór 1 juni 2025. In dat geval ben je minimaal de eerste twee weken zelf verantwoordelijk voor het vervoer.

Stap 2: Stuur belangrijke documenten mee

  • Een vervoerverklaring van school. Dit is alleen nodig als u voor de allereerste keer leerlingenvervoer aanvraagt. Download de vervoersverklaring (pdf, 639 kB). Deze verklaring kunt u vervolgens door de school laten invullen. Aan het einde van het digitale aanvraagformulier kunt u de ingevulde verklaring als bijlage toevoegen. Het kan voorkomen dat u de vervoersverklaring pas later kunt aanleveren bij de gemeente Bunschoten, bijvoorbeeld omdat de school dit soort verklaringen in één keer behandelt. In dat geval kunt u de ingevulde vervoersverklaring later opsturen naar leerlingenvervoer@bunschoten.nl
  • Een medische verklaring. Dit heeft u nodig als u leerlingenvervoer aanvraagt voor een leerling op het voortgezet onderwijs vanwege een beperking. 
  • Inkomensverklaring 2024. Dit is nodig als u vrijstelling wilt van de eigen bijdrage. U kunt dit formulier downloaden op de website van de Belastingdienst.

Vervoersverklaring (alleen bij eerste aanvraag)

Let op: bij deze aanvraag kunt u een vervoersverklaring toevoegen. 

Leerlingenvervoer aanvragen

De aanvragen worden getoetst aan de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Bunschoten 2025

Stap 3: je ontvangt het besluit

Je krijgt binnen 8 weken na je aanvraag bericht van de gemeente of je kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer en voor welk soort vervoer. 

U betaalt een eigen bijdrage als de leerling naar het speciaal basisonderwijs of naar een basisschool op basis van godsdienst of levensbeschouwing gaat.  

 

Wijzigingen of klachten

Is je kind ziek of afwezig? Meld dit dan bij de vervoerder. Verandert er iets in de situatie, zoals een verhuizing of andere school? Mail dit naar leerlingenvervoer@bunschoten.nl. Heb je een klacht? Bespreek de klacht eerst met de vervoerder. Kom je er samen niet uit? Mail dan naar ook naar leeringenvervoer@bunschoten.nl.

Voor vragen, meer informatie of het doorgeven van wijzigingen kunt u mailen naar leerlingenvervoer@bunschoten.nl of telefonisch contact opnemen via 033 – 299 1411.

Heeft deze informatie u geholpen?