Hitteplan Bunschoten
In Bunschoten hebben we een hitteplan. In dit plan kunt u lezen hoe verschillende partners in het sociaal domein met elkaar samenwerken om perioden van hitte goed door te komen.
Een hitteplan heeft als doel om hittestress die mensen in hete periodes ervaren te verminderen. Hierbij is speciale aandacht voor mensen met een zwakkere gezondheid. Hitte kan namelijk een grote impact op de gezondheid hebben. Denk aan concentratieproblemen, duizeligheid en flauwvallen. Om hittestress te voorkomen wordt geadviseerd om voldoende water te drinken en uzelf, en anderen, koel te houden. Dit is extra belangrijk bij kwetsbaren, zoals ouderen.
Wat kunt u doen bij hitte?
- Drink voldoende. Drink de hele dag door water, ook als u geen dorst heeft. Bij hitte verliest u veel vocht door zweten. U merkt dat u te weinig drinkt als u weinig plast of als de urine donker is. Vermijd alcohol en zorg dat u altijd een flesje water bij u heeft, vooral als u naar buiten gaat.
- Houd uzelf koel. Draag lichte en dunne kleding. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Beperk zware inspanning tussen 12.00 en 16.00 uur. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds naar buiten. U kunt ook een voetenbad nemen, douchen of verkoeling zoeken bij water of onder een boom.
- Houd uw woning koel. Sluit overdag ramen en gordijnen. Gebruik bijvoorbeeld zonwering of een ventilator als u die heeft. Ventileer uw huis in de avond of vroege ochtend, als het buiten koeler is. Zet dan ramen en deuren even open voor frisse lucht.
- Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt zeker tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.
- Medicijnen en hitte. Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.
Meer informatie vindt u op de website van GGD.