Heeft u moeite met rondkomen met uw inkomen, heeft u schulden of wilt u weten hoe u schulden kunt voorkomen? Neem dan contact op met PLANgroep.

De gemeente Bunschoten heeft voor de uitvoering van schuldhulpverlening een contract met PLANgroep. Voor zelfstandigen werkt de gemeente ook samen met Zuidweg & Partners.

Schuldhulpverlening houdt onder andere het volgende in:

  • Inventarisatie: Eerst luisteren we naar uw vraag en wat u verwacht. Vervolgens proberen we meer inzicht krijgen door een vragenlijst, gesprekken om in te gaan op de achterliggende problematiek, de schulden op een rijtje te zetten en het financiële plaatje helder te maken.
  • Stabilisatie schulden: Het inkomen moet op orde zijn en uw budget moet in balans worden gebracht. Dit proces duurt zo’n 3 tot 6 maanden.
  • Gemeentelijke schuldregeling: Zodra alles geïnventariseerd is, gaat PLANgroep aan de slag met alle schuldeisers. Daarnaast worden met u afspraken gemaakt over uitgaven. Zodra alle schuldeisers meewerken, lost u maximaal 36 maanden af. Al het inkomen boven het Vrij Te Laten Bedrag (dit bedrag is wettelijk geregeld) wordt gebruikt voor aflossing op de schulden.   
  • Wettelijke schuldregeling: Willen de schuldeisers niet meewerken? Dan kan de rechter een schuldregeling opleggen. Dit gaat op basis van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). PLANgroep helpt u met de aanvraag.

Hoe werkt het?

Schuldhulpverlening verloopt via PLANgroep. U kunt PLANgroep op dinsdag en woensdag bereiken via 033 - 299 14 11 en/of via het Sociaal Team De Lingt.

Afspraak maken

In verband met de coronamaatregelen is schuldhulpconsulent Els Buijs van PLANgroep op aangepaste tijden in het gemeentehuis aanwezig, namelijk om de woensdag. Dit zijn de woensdagen 12 augustus, 26 augustus, 2 september, 16 september, 30 september en zo door. U moet van te voren een afspraak maken, er is geen inloopspreekuur. Een afspraak maken kan door te mailen naar Bunschoten@plangroep.nl. U wordt verzocht zoveel mogelijk alleen naar een afspraak te komen. 

Schuldhulpverlening voor ondernemers

Bent u eigenaar van een levensvatbaar bedrijf en in een schuldpositie terecht gekomen? Dan kunt u een aanvraag indienen voor een sanering in het kader van het besluit bijstandsverlening zelfstandigen. U kunt hiervoor terecht bij Werk en Inkomen Baarn Bunschoten en Soest (BBS) in Soest. U kunt bellen via telefoonnummer 035 609 34 11 of ga naar www.bbsuo.nl (bijstand zelfstandigen).

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening moet u tenminste 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.