U gebruikt een paspoort om te laten zien wie u bent. Ook kunt u met een paspoort wereldwijd reizen. Voor het aanvragen van een paspoort moet u langskomen in het gemeentehuis tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, dan moet u uw kind ook meenemen.

Tarieven paspoort

Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
18 jaar of ouder € 73,20 € 49,85 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
jonger dan 18 jaar € 55,35 € 49,85 is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar als u voor 15.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen

Wat moet u meenemen?

  • Alle reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart) die nog in uw bezit zijn of die nog niet ongeldig gemaakt zijn. Heeft u geen verlopen paspoort of identiteitskaart? Neem dan andere documenten mee om te bewijzen wie u bent. 
  • Een recente pasfoto in kleur. Let op de eisen van de rijksoverheid. Wilt u er zeker van zijn dat uw foto aan de gestelde eisen voldoet? Ga dan naar een professionele fotograaf. Bij de fotocabine in het gemeentehuis moet u er zelf voor zorgen dat de foto goed is. Het gebruik hiervan kost € 6,-.
  • Bankpas of contant geld om te betalen.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Dan moet uw kind ook bij de aanvraag aanwezig zijn. Verder moet u het volgende meenemen:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of voogd. Neem hiervoor het getekende toestemmingsformulier mee.
  • Originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd.

Afhalen en spoedaanvraag

U kunt uw paspoort vijf werkdagen na aanvraag ophalen. Bij het afhalen van het nieuwe document levert u de oude in. Vergeet deze dus niet. Kunt u geen week wachten op uw nieuwe paspoort? Dan kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Als u de spoedaanvraag voor 15.00 uur indient, kunt u uw paspoort (meestal) de eerstvolgende werkdag weer ophalen. Is uw reisdocument vermist? Dan kan helaas geen spoedprocedure worden gestart.

Verloren paspoort

Bent u uw paspoort verloren? Vul dan de verklaring vermissing reisdocument in.

Zie ook

Op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie over onder andere een tweede paspoort of een zakenpaspoort. 

Heeft deze informatie u geholpen?