Bent u nieuw in Nederland? Dan moet u meestal inburgeren. Op deze pagina vindt u informatie over wat inburgeren in Bunschoten voor u betekent. 

Hoe uw inburgeringstraject eruit ziet, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld of u gevlucht bent of omdat u bij uw partner bent komen wonen. Op www.inburgeren.nl/stappenplan.jsp(externe link) kunt u zien hoe u moet inburgeren. 

Ik ben via het COA in de gemeente Bunschoten komen wonen / Ik ben nareiziger

Verblijft u momenteel in het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)(externe link) en wacht u op een woning? Op dit moment zijn er weinig woningen die vrijkomen. Dat betekent dat het langer kan duren voor u een woning krijgt toegewezen. Zodra we een woning voor u hebben gevonden, krijgt u daar vanzelf bericht over. U hoeft daarvoor geen contact op te nemen met de gemeente. 

Maatschappelijke begeleiding

U krijgt maatschappelijke begeleiding via Vluchtelingenwerk Bunschoten(externe link). Zij zullen u ook begeleiden op de dag dat u in Bunschoten komt wonen. 

Klantmanager

Als u in Bunschoten komt wonen, gaat u ook kennismaken met uw klantmanager. In Bunschoten werken de klantmanagers inburgering bij Uitvoeringsorganisatie BBS(externe link). Zij begeleiden u bij uw inburgeringstraject. Uw klantmanager neemt met u een leerbaarheidstoets af. Daarna stelt u met hulp van de klantmanager een Plan Inburgering en Participatie (PIP) op. Daarin staat welke inburgeringsroute u gaat volgen en hoe u Nederlands gaat leren. 

Ik ben in Bunschoten bij mijn man, vrouw of gezin komen wonen

Om aan uw inburgeringsplicht te voldoen moet u een Participatieverklaring (PVT) halen. Dat is een verklaring waaruit blijkt dat u onderdeel wilt uitmaken van de Nederlandse samenleving. 

U ontvangt van DUO een brief dat u zich moet melden bij de gemeente om uw Participatieverklaring te halen. In Bunschoten kunt u zichzelf aanmelden voor de eendaagse cursus Participatieverklaring(externe link). U kunt zelf een dag en tijd kiezen. De workshop duurt 1 dag. U moet de Participatieverklaring halen in het eerste jaar dat u in Nederland woont, anders krijgt u een boete. 

U wordt uitgenodigd door Uitvoeringsorganisatie BBS(externe link) voor een brede intake. Ook krijgt u een eigen Plan Inburgering en Participatie (PIP). Daarin stelt u samen met uw klantmanager inburgering vast hoe u gaat inburgeren. U kunt geld lenen van DUO(externe link) om uw inburgeringstraject te betalen.