Door de hoge gasprijzen is het voor steeds meer inwoners moeilijker geworden om de energielasten te kunnen dragen. Daarom biedt de gemeente hulp aan mensen in energiearmoede. Op deze pagina leest u welke regelingen er zijn waar u mogelijk een aanvraag voor kunt indienen.

Gratis energiebox bij energietoeslag

Heeft u €1300,- energietoeslag gekregen? Dan heeft u van de gemeente Bunschoten een brief gehad dat u meer hulp krijgt om uw rekening voor gas, water en licht te verlagen. U krijgt bijvoorbeeld een gratis energiebox. Dat is een doos met spullen waarmee u uw huis duurzamer kan maken. Deze energiebox heeft een waarde van ongeveer €70,- en is onder andere gevuld met een tochtrol voor kieren en ramen, een douchewekker en zuinige lampen. 

De gratis box kunt u ophalen in het gemeentehuis (Stadsspui 1) op onderstaande dagen en tijden. U hoeft hier geen afspraak voor te maken. Neem de brief die u heeft ontvangen en uw identiteitsbewijs mee bij het ophalen. Haalt u de doos op voor de geadresseerde? Neem dan zijn/haar identiteitsbewijs mee en de brief. 

U kunt de energiebox ophalen van maandag 6 maart tot en met vrijdag 10 maart 2023 op de volgende tijden:

  • Maandag: 8:30 – 17:00
  • Dinsdag:8:30 – 17:00
  • Woensdag: 8:30 – 20:00
  • Donderdag: 8:30 – 17:00
  • Vrijdag: 8:30 – 12:00 
     

Gratis energieadviesgesprek

Ook kunnen alle inwoners van Bunschoten een gratis energieadviesgesprek aanvragen van een vrijwillige energiecoach. Onze energiecoaches zijn getraind in het geven van advies op maat. Vraag een gratis energieadviesgesprek aan.

Eenmalige energietoeslag

Vanwege de stijgende energieprijzen is in 2022 een energietoeslag van € 1.300,- aan huishoudens met een laag inkomen beschikbaar gesteld om hen te helpen bij het betalen van de energierekening.

Het kabinet heeft in september vorig jaar aangekondigd dat de eenmalige energietoeslag van € 1.300,- in 2023 opnieuw wordt uitgekeerd. Hiervoor wordt op dit moment een nieuw wetsvoorstel voorbereid. Naar verwachting vindt de invoering van deze wet plaats in juni 2023. U kunt hiervoor nu dus nog geen aanvraag indienen. Zodra dat wel mogelijk is, informeren wij u hierover.

Heeft u vragen over de energietoeslag? Dan kunt u contact opnemen met Uitvoeringsorganisatie BBS via 035 – 609 3411 of kijken op www.bbsuo.nl(externe link). Let op: het is niet meer mogelijk om de energietoeslag voor het jaar 2022 aan te vragen.

Witgoed vanuit bijzondere bijstand

Mogelijk krijgt u vanuit de bijzondere bijstand huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast of een wasmachine. Bijvoorbeeld als uw apparaat stuk is gegaan en u geen geld heeft om zelf een nieuwe te kopen.

U vraagt bijzondere bijstand aan bij Uitvoeringsorganisatie BBS(externe link). Zij kijken of u hier recht op heeft. Als u voor 31 december 2023 recht heeft op een kookplaat, fornuis, wasmachine, koel-vriescombinatie of koelkast krijgt u mogelijk meer geld om deze apparaten te kopen. U moet dan wel een energiezuinige en duurzame optie kiezen. Met energiezuinige apparaten kunt u uw energierekening namelijk verlagen. 

Meer informatie(externe link)