Een achternaam zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort. Er is een toenemende vraag uit de samenleving om meer keuzevrijheid te hebben bij het kiezen van de achternaam. Daarom zijn sinds 1 januari 2024 de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Ouders hebben vanaf dan ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun achternamen als achternaam voor hun kind.

De keuze voor een gecombineerde achternaam is mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte (alleen in het gemeentehuis) of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. In deze gevallen zijn hier geen kosten aan verbonden. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Overgangsregeling

Er is ook een overgangsregeling. Dat betekent dat ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 de achternaam kunnen laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De kosten hiervoor zijn € 75 voor een eerste kind en € 50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen.

Combinaties

Mensen hebben verschillende typen achternamen. De meeste mensen hebben een enkele achternaam, maar het komt ook voor dat iemand nu al een dubbele achternaam heeft. In dat geval worden deze namen gezien als 1 achternaam. De gecombineerde achternaam wordt zonder streepje ertussen geschreven. Benieuwd naar enkele voorbeelden? Download de factsheet hieronder.

Aantal namen

Er zit een maximum van twee naamdelen aan deze regeling. Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen dan kunnen zij in totaal voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen kiezen. Er zullen dan naamdelen vervallen om tot de gecombineerde achternaam te komen.

Adoptie

Bij adoptie zijn er andere combinaties mogelijk. Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind hebben gekozen voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan kan een volgend adoptiekind die naam ook krijgen. Zij kunnen daarnaast kiezen voor de oorspronkelijke naam van het adoptiekind. Tenslotte kunnen zij (een deel van) de oorspronkelijke achternaam van het adoptiekind combineren met de eerder gekozen achternaam van een van beiden. Verschillende adoptiekinderen in het gezin kunnen dus dezelfde achternaam hebben of verschillende achternamen.

Contact

Als u kiest voor een dubbele achternaam voor uw kind(eren), moet u daarvoor naar het gemeentehuis komen. Dat is online niet mogelijk, ook niet bij de digitale geboorteaangifte. U kunt daarvoor een afspraak maken via 033 – 299 1411. U kunt dat nummer ook bellen als u vragen heeft over dit onderwerp.