Wat leuk dat u gaat trouwen! Het huwelijk is een van de mogelijkheden om de relatie met uw partner officieel vast te leggen. U gaat niet meer in ondertrouw. Een persoonlijke melding van het voorgenomen huwelijk is voldoende. Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten.

Trouwdatum reserveren

Om uw huwelijk online te regelen, reserveert u eerst uw gewenste huwelijksdatum in de online trouwagenda. 

Reserveer uw trouwdatum(externe link)

Trouwambtenaar

Bij het reserveren wan uw trouwdatum kiest u ook meteen een trouwambtenaar. Op onze website stellen zij zich aan u voor. U kunt ook kiezen voor een eigen trouwambtenaar.

Bekijk de trouwambtenaren

Melding voorgenomen huwelijk

Als de gemeente de trouwdatum aan u heeft bevestigd, doet u melding van het voorgenomen huwelijk. Print het ingevulde formulier uit en lever deze uiterlijk twee weken voor de gereserveerde trouwdatum in bij de gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken. Dit kan via onze online agenda(externe link). Vergeet niet een kopie van de legitimatiebewijzen van het toekomstige bruidspaar en de getuigen mee te nemen naar het gemeentehuis. 

Melding voorgenomen huwelijk

Bent u in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft u in het buitenland gewoond? Misschien zijn er documenten uit het buitenland nodig, voordat u een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt aangaan.

Trouwlocaties

Waar gaat het jawoord gegeven worden? In de trouwzaal van het gemeentehuis of toch op een van de andere locaties? Naast de trouwzaal heeft u de keuze uit de volgende locaties:

  • De visafslag aan de Havendijk
  • Het sponsorhome van V.V. IJsselmeervogels
  • De Eemlandhoeve
  • De Botterwerf
  • Het schip Francisca Rederij Spakenburg
  • Grandcafé en partycentrum De Kooi
  • Eetcafé Ootje Eppie
  • Twizst
  • Jachthaven Nieuwboer

Wilt u gebruikmaken van een van bovenstaande (aangewezen alternatieve) locaties? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de locatie om de beschikbaarheid te controleren.

Eigen trouwlocatie

Sinds december 2021 is het mogelijk om een (eigen) trouwlocatie te laten aanwijzen. Heeft u een trouwlocatie op het oog die niet in bovenstaande lijst staat? Neem dan contact op met 033 - 299 1411 om de mogelijkheden en geldende criteria door te spreken. Let erop dat deze aanvraag uiterlijk vier maanden voor de huwelijksdatum compleet moet worden ingediend bij de gemeente Bunschoten. 

Kosten huwelijk (2024)

Dagen en extra'sKosten
Maandag t/m vrijdag, overdag€ 427,00
Maandag t/m vrijdag, na 17.00 uur€ 674,00
Zaterdag€ 853,00
Toeslag voor aangewezen alternatieve locatie€ 94,50
Toeslag voor de raadzaal€ 35,60
Getuige van de gemeente€ 22,65
Trouwboekje, vanaf€ 26,60
Annuleren of wijzigen binnen 3 maanden 
voor trouwdatum of niet komen opdagen 
(ook bij een gratis huwelijk)
€ 50,00

Kosteloos trouwen

Kosteloos trouwen kan in de gemeente Bunschoten op dinsdagochtend om 8.45 en 9.00 uur. Tijdens dit moment vindt alleen het wettelijk gedeelte plaats en is er geen ruimte voor extra’s. De huwelijksvoltrekking duurt ongeveer 5 minuten en vindt plaats in een kleine vergaderruimte waar plek is voor het bruidspaar en de getuigen (maximaal 6 personen). Een kosteloos huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar burgerlijke stand (medewerker) van de gemeente Bunschoten.

Het is alleen nog mogelijk om kosteloos te trouwen in de gemeente Bunschoten als tenminste één van de twee in de gemeente Bunschoten woont. Men moet dan op het moment dat de melding voorgenomen huwelijk (of geregistreerd partnerschap) wordt gedaan, ingeschreven staan in de gemeente Bunschoten.

Achternaam veranderen

Bent u getrouwd en wilt u uw achternaam veranderen? Dat kan online of persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis.

Heeft deze informatie u geholpen?