Het huwelijk is een van de mogelijkheden om de relatie met uw partner officieel vast te leggen. U hoeft niet meer in ondertrouw te gaan; een digitale of persoonlijke melding van het voorgenomen huwelijk is voldoende. Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten.

Online melding voorgenomen huwelijk

Hieronder ziet u stap voor stap hoe u online uw burgerlijk huwelijk kunt regelen:

 • Reserveer uw gewenste huwelijksdatum in de online trouwagenda. U moet ook voor een trouwambtenaar kiezen. De trouwambtenaren stellen zich graag aan u voor.
 • Vul na bevestiging van de trouwdatum het formulier Melding voorgenomen huwelijk in, print deze uit en lever deze uiterlijk twee weken voor de gereserveerde trouwdatum in bij de gemeente. Let op: vanwege het coronavirus werken we nu op afspraak. Vergeet niet een kopie van de legitimatiebewijzen van het toekomstige bruidspaar en de getuigen mee te nemen naar het gemeentehuis. 

Als één van de echtgenoten niet de Nederlandse identiteit bezit, dan moet u een ander formulier invullen. Dit formulier kunt u ophalen bij de balie in het gemeentehuis.

Sinds 1 januari 2018 zijn de regels rondom het huwelijksvermogensrecht (beperkt gemeenschap van goederen) veranderd. Op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie over de wijziging rondom de huwelijkse voorwaarden. 

Trouwlocaties

Waar willen jullie elkaar het jawoord geven? In de trouwzaal van het gemeentehuis of toch op een van de andere locaties? Naast de trouwzaal heeft u de keuze uit de volgende locaties:

 • De visafslag aan de Havendijk
 • Het sponsorhome van V.V. IJsselmeervogels
 • De Eemlandhoeve
 • De Botterwerf
 • Het schip Francisca Rederij Spakenburg
 • Grandcafé en partycentrum De Kooi
 • Eetcafé Ootje Eppie
 • Twizst
 • Jachthaven Nieuwboer

Wilt u gebruikmaken van een van bovenstaande locaties? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de locatie om de beschikbaarheid te controleren.

Kosten huwelijk (2021)

 
Maandag t/m vrijdag overdag € 367,00
Maandag t/m vrijdag na 17.00 uur € 602,50
Zaterdag € 734,00
Toeslag voor aangewezen alternatieve locatie € 81,20
Toeslag voor de raadzaal € 31,80
Getuige van de gemeente € 20,30
Trouwboekje vanaf € 22,85

Kosteloos trouwen

Kosteloos trouwen kan in de gemeente Bunschoten op dinsdagochtend om 8.45 uur. Zijn er meer bruidsparen die dag, dan vindt het tweede huwelijk plaats om 9.00 uur. Tijdens dit moment vindt alleen het wettelijk gedeelte plaats en is er geen ruimte voor extra’s. De huwelijksvoltrekking duurt ongeveer 5 minuten en vindt plaats in een kleine vergaderruimte waar plek is voor het bruidspaar en de getuigen (maximaal 6 personen). Het is alleen nog mogelijk om kosteloos te trouwen in de gemeente Bunschoten als tenminste één van de twee in de gemeente Bunschoten woont. Men moet dan op het moment dat de melding voorgenomen huwelijk (of geregistreerd partnerschap) wordt gedaan, ingeschreven staan in de gemeente Bunschoten.

Heeft deze informatie u geholpen?