U gebruikt een identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Ook kunt u ermee naar andere landen reizen. Het verschil met een paspoort is dat u maar naar een beperkt aantal landen kunt reizen. Voor het aanvragen van een identiteitskaart moet u langskomen in het gemeentehuis tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt, dan moet u uw kind meenemen. 

Tarieven identiteitskaart

Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
18 jaar of ouder € 67,77 € 54,45 is 10 jaar geldig ligt na 6 werkdagen voor u klaar als u voor 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen
jonger dan 18 jaar € 36,45 € 54,45 is 5 jaar geldig ligt na 6 werkdagen voor u klaar als u voor 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 1 werkdag ophalen

Inlogfunctie (eNIK)

Sinds 1 januari 2021 wordt de Nederlandse Identiteitskaart met inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. U kunt dan met uw identiteitskaart via de DigiD-app inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg en een pensioenfonds. Inloggen met deze kaart geeft maximale bescherming van privacygevoelige gegevens. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Wat moet u meenemen?

  • Alle reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart) die nog in uw bezit zijn of die nog niet ongeldig gemaakt zijn. Heeft u geen verlopen paspoort of identiteitskaart? Neem dan andere documenten mee om te bewijzen wie u bent.
  • Een recente pasfoto in kleur. Let op de eisen van de rijksoverheid. Wilt u er zeker van zijn dat uw foto aan de gestelde eisen voldoet? Ga dan naar een professionele fotograaf. Bij de fotocabine in het gemeentehuis moet u er zelf voor zorgen dat de foto goed is. Het gebruik hiervan kost € 7,-.
  • Bankpas of contant geld om te betalen.

Vraagt u een Nederlandse identiteitskaart aan voor uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet uw kind ook bij de aanvraag aanwezig zijn. Verder moet u het volgende meenemen: 

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of voogd. Neem hiervoor het getekende toestemmingsformulier mee.
  • Originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd.

Afhalen en spoedaanvraag

U kunt uw identiteitskaart zes werkdagen na aanvraag ophalen. Bij het afhalen van het nieuwe document levert u de oude in. Vergeet deze dus niet. Kunt u geen week wachten op uw nieuwe identiteitskaart? Dan kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Als u de spoedaanvraag voor 14.00 uur indient, kunt u uw identiteitskaart (meestal) de eerstvolgende werkdag weer ophalen. Is uw reisdocument vermist? Dan kan helaas geen spoedprocedure worden gestart.

Verloren identiteitskaart

Bent u uw identiteitskaart verloren? Vul dan de verklaring vermissing reisdocument in.

Heeft deze informatie u geholpen?