Het gemeentearchief van Bunschoten is in feite het geheugen van Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen (laatste vanaf 1974). In het gemeentearchief is veel informatie te vinden over de geschiedenis van de gemeente Bunschoten. Wilt u iets weten over de geschiedenis van uw familie (stamboomverkenning), woonhuis, bedrijf, buurt of de gemeente zelf? Heeft u informatie nodig voor een werkstuk, scriptie of publicatie over de gemeente? Het gemeentearchief kan dit soort vragen beantwoorden.

Archief in gemeentehuis

 U kunt zelf onderzoek verrichten in de oude archieven. Ga hiervoor naar de website www.erfgoedbunschoten.nl. Daar kunt u de inventarissen bekijken en zelf al een selectie maken welke stukken u kosteloos zou willen inzien.  Hiervoor moet u een afspraak te maken via 033 - 299 1411. Via het contactformulier kunt u het bezoekersreglement van het archief raadplegen en de servicenormen opvragen.

Er worden geen kosten in rekening gebracht wanneer u zelf onderzoek verricht in de oude archieven. Wilt u dat een medewerker van de gemeente Bunschoten voor u op zoek gaat naar bepaalde stukken? De kosten daarvoor bedragen voor ieder daaraan besteed kwartier € 13,50 (volgens de Legesverordening). Voor het maken van een kopie vragen wij € 0,40 per pagina op A4-formaat en € 0,60 per pagina op A3-formaat. Het tarief voor het maken van een kopie van kaarten, tekeningen en lichtdrukken bedraagt € 12,85 per pagina op A0-formaat.

Erfgoed Bunschoten

Op de website www.erfgoedbunschoten.nl is onze collectie oude foto’s en ansichtkaarten te bekijken. Ook de Historische Vereniging toont via deze site haar zeer omvangrijke collectie historische foto’s.

Historische bibliotheek

In ons gemeentearchief hebben we onder andere een serie Bunschoter Bodes (weekblad) vanaf 1928 tot heden en het genealogieboek Van wee bin jie d’r één?, met daarin beschreven de families uit Bunschoten van circa 1600 tot 1912. Verder treft u in het archief boeken aan die zijn uitgegeven over Bunschoten en alle tijdschriften van de Historische Vereniging Bunscote (zie ook www.bunscote.nl).

Weekblad De Spiegel

Het archief van de gemeente Bunschoten heeft een kleine collectie van het weekblad De Spiegel, waarin artikelen over Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk zijn verschenen. Graag willen wij u meenemen naar de leuke verhalen en/of wetenswaardigheden die werden geschreven over ons dorp in De Spiegels van jaren geleden.

Familysearch

Op de website www.familysearch.nl staan alle Bunschotense akten van 1811 tot 1942. De website www.genver.nl geeft de mogelijkheid om Familysearch gemakkelijker te gebruiken.

Bouwarchief

Voor het bouwarchief kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen van het team Omgevingsontwikkeling via 033 - 299 1411 of kom langs bij de balie in het gemeentehuis tijdens onze openingstijden.

Heeft deze informatie u geholpen?