Het verliezen van een kindje tijdens de zwangerschap kan veel impact hebben op de ouders. Een kindje dat na 24 weken zwangerschap overlijdt, wordt begraven. Wettelijk gezien is er niets geregeld voor kinderen die voor de 24ste week geboren worden en overlijden. De gemeente wil de ouders van een immatuurkindje graag de gelegenheid geven om hun kindje te gedenken en eventueel te begraven. Op begraafplaats De Akker is een speciale ruimte ingericht om dit mogelijk te maken.

Aan de rand van het plein bij De Akker kunnen kinderen, die zijn geboren en gestorven voor de 24ste week van de zwangerschap, worden begraven. Daarnaast is er in het midden van het plein een monument geplaatst, namelijk een troostboom van roestvrij staal. In deze troostboom kunnen ouders een glazen (boom)blaadje ter herinnering aan hun kindje laten plaatsen.

Hoe werkt het?

U kunt een boomblaadje voor in de troostboom aanvragen door te bellen naar 033 - 299 1434. U heeft de keus uit een appeltjesgroen of aqua-/zeegroen boomblaadje. U kunt eventueel iets op het blaadje laten graveren. Daarna plaatst een medewerker van de gemeente het blaadje in de boom.

Er kan gekozen worden voor alleen een blaadje in de troostboom, alleen een grafje of allebei. Bent u in het verleden een kindje verloren? Dan kunt u alsnog een blaadje plaatsen (en laten graveren).

Kosten

  • Voor het begraven van het kind (minder dan 24 weken oud): € 107,-
  • Voor het plaatsen van een herinneringsblaadje bij de troostboom, exclusief de kosten voor bewerken/graveren glas: € 50,-

Meer informatie

Verloskundigepraktijk De Parel(externe link) informeert ouders over de mogelijkheden van het begraven van een kindje, geboren en overleden voor de 24ste week van de zwangerschap. Ouders kunnen ook contact opnemen met de gemeente. In overleg met de ouders en de begraafplaatsbeheerder wordt er een datum vastgesteld om het kindje te begraven.

Wilt u meer informatie over het begraven van een (immatuur) overleden kindje of over de troostboom? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via 033 - 299 1434.

Heeft deze informatie u geholpen?