Plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) zijn waardevolle grondstoffen die snel opraken en waarvan nieuwe materialen en producten worden gemaakt. Maar welk soort afval hoort nu in de oranje container en wat niet? Om die vraag te verduidelijken, heeft de gemeente begin dit jaar een flyer huis-aan-huis verstuurd waarop staat wat in welke container hoort. U kunt deze flyer ook ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. 

Bij de pmd-inzameling gaat het alleen om verpakkingsafval! Gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen, opblaaszwembaden of speelgoed, horen daar niet bij. Deze voorwerpen verstoren het sorteerproces bij de verwerker.

Schadelijk

Daarbij zijn er ook stoffen en materialen die niet bij pmd horen en schadelijk zijn in de verwerking, zoals verpakkingen met klein chemisch afval (kitkokers en spuitbussen), medisch afval (injectiespuiten) en grote stukken folie (vijverfolie of landbouwplastic).

Handhaven

Omdat er inwoners zijn die (met opzet) verkeerd afval in hun pmd-container stoppen, voeren medewerkers van de gemeente controles uit naar de inhoud van de mini-containers. De komende tijd blijven we deze controles steekproefsgewijs uitvoeren in verschillende wijken.

Informatie

Heeft u vragen over de pmd-inzameling? Dan kunt u contact opnemen met ROVA via 033 – 422 8500 of www.rova.nl/contact. Wie op zoek is naar meer informatie over welk afval in welke container hoort, kan ook terecht op www.doemeemetpmd.nl