Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje per 1 december 2020 verplicht in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. 

Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rijinstructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. 

Uitzonderingen

In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst is een mondkapje niet verplicht. De verplichting geldt ook niet tijdens het sporten of het geven van een interview en niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Spatscherm geen alternatief

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Quarantaine verkorten door testen

Sinds 1 december kunt u zich ook zonder klachten laten testen als:

  • U een nauw contact bent van iemand met corona volgens het bron- en contactonderzoek;
  • U een melding krijgt in de CoronaMelder-app, omdat u contact heeft gehad met iemand met corona.

U kunt zich laten testen op de 5e dag na het laatste risicovolle contact. Is de testuitslag negatief? Dan hoeft u niet langer in quarantaine te blijven. Blijf wel extra alert op klachten en blijf de basisregels volgen. En krijgt u klachten? Dan blijft u thuis en maakt u een nieuwe testafspraak.