In deze liveblog vindt u de meest actuele informatie over de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne.

Burgemeestersbezoek | Dinsdag 3 mei

"Wij danken Nederland en Bunschoten voor het warme welkom!" Dat stond op de tekening geschreven die burgemeester Melis van de Groep vanochtend gekregen heeft toen hij een bezoek bracht aan de Oekraïense vluchtelingen in de voormalige Van Amerongenschool. 

Eerste vluchtelingen aangekomen in de Van Amerongenschool | Donderdag 21 april

Vanavond zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen aangekomen in de voormalige Van Amerongenschool. Ze waren enorm dankbaar voor het warme welkom. De kinderen genoten al gelijk van de speelruimte in het oude sportlokaal.

Haren knippen | Donderdag 14 april

Woensdagavond waren er een paar kapster zo lief om de vluchtelingen die dit wilden te knippen. Dit initiatief werd enorm gewaardeerd door zowel jong als oud. 

Alpaca wandeling | Dinsdag 12 april

Wat een belevenis wandelen met de Alpaca's! Zowel de volwassenen als de kinderen hebben genoten. Zo fijn dat dit door inwoners mogelijk wordt gemaakt en aangeboden.  
 

Moeder en kind gym | Vrijdag 8 april

Vrijdagochtend werd er moeder en kind gym georganiseerd. Wat een leuke activiteit voor de kinderen en hun moeders. Ze hebben genoten. Wat zijn we blij met de leuke initiatieven die worden georganiseerd door vrijwilligers.

Fietsenmakers slaan handen ineen | Dinsdag 5 april

Plaatselijke fietsenmakers en de Genadebank hebben de handen ineengeslagen en zijn een inzamelingsactie gestart. Er zijn al veel fietsen ingeleverd die eerst door de fietsenmakers worden opgeknapt, zodat de vluchtelingen er gebruik van kunnen maken. Heeft u nog een fiets in de schuur staan die niet meer gebruikt wordt? De vluchtelingen uit Oekraïne kunnen deze goed gebruiken. De grootste vraag is er naar dames- en kinderfietsen, kinderzitjes en windschermen, maar ook herenfietsen zijn welkom. De coördinatie van deze inzamelingsactie loopt via Hanneke Pijpers. U kunt haar bereiken via 06 – 4016 9562. De Genadebank en fietsenwinkels regelen de rest.

Bezoek vluchtelingen Eemdijk | Dinsdag 4 april

Taart voor de Oekraïense vluchtelingen, gastgezinnen en vrijwilligers in Eemdijk! Burgemeester Melis van de Groep heeft gisteren een bezoek gebracht aan hen en sprak zijn waardering uit voor dit prachtige initiatief. 
 

Burgemeester bezoekt de opvanglocatie | Zaterdag 2 april 

Burgemeester Melis van de Groep heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan de vluchtelingen in de opvanglocatie. De tolken ontvingen werden bedankt voor hun inzet en ontvingen een mooie bos bloemen uit handen van de burgemeester. Ook was er gebak voor iedereen. De mensen waardeerden de mooie woorden van de burgemeester enorm. 

IJsje eten en inschrijven BRP | Donderdag 31 maart

Gisteren zijn een aantal kinderen met vrijwilligers op stap geweest en hebben een ijsje gegeten in het centrum. Daarna mochten ze, net als de basisschoolleerlingen uit het dorp, grabbelen in de grabbelton op het Spuiplein. Wat een feest voor ze! Vandaag worden de Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). 

Opvang in woning Bisschopsweg | Maandag 28 maart

Sinds afgelopen weekend wonen er nu ook enkele volwassen Oekraïense vluchtelingen in de woning aan de Bisschopsweg. Bedankt aan iedereen die geholpen heeft bij het gereed maken van deze opvanglocatie.

Buitenspelen | Zaterdag 26 maart

De kinderen lijken hun draai al aardig gevonden te hebben. Er zijn al vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. We zijn blij met alle vrijwilligers die zich inzetten voor de opvang van de vluchtelingen en De Boei die dit coördineert en de Genadebron die, in samenwerking met kerken, de inzameling van spullen en voedsel organiseert. Ook veel bedrijven dragen een warm hart toe door verschillende dingen te sponsoren.

Langzaam wennen | Donderdag 24 maart

De mensen die in de voormalig Calvijnschool verblijven beginnen langzaam te wennen aan hun nieuwe omgeving. Gisteren hebben er een aantal dames en kinderen een wandeling door het dorp gemaakt. Beetje bij beetje moeten ze hun draai gaan vinden.  
 

Eerste nacht rustig verlopen | Woensdag 23 maart 

Gisteravond zijn ook de laatste vluchtelingen aangekomen in de opvanglocatie voormalige Calvijnschool. Er wonen nu 36 mensen, waaronder veel kinderen. Elke familie heeft een eigen kamer gekregen, daar waren ze heel dankbaar voor. De eerste nacht is rustig verlopen.  

Aankomst en ontvangst | Dinsdag 22 maart

Vanmiddag is een deel van de Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Bunschoten. Bij de ontvangst worden we geholpen door twee Oekraïense dames die in het dorp wonen en de taal spreken. Mooi om te zien hoe ieder op zijn of haar eigen manier een bijdrage levert in deze situatie. 

Warm welkom! | Zaterdag 19 maart

De Oekraïense vlag hangt al in top om de vluchtelingen een warm welkom te geven. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste mensen uit Oekraïne komen, maar de opvanglocatie is zo goed als gereed. 

Opvanglocatie bijna gereed | Zaterdag 19 maart

Vandaag zijn er weer veel vrijwilligers bezig geweest om de opvanglocatie voor de vluchtelingen in te richten. Wat is er weer veel werk verricht! De keuken is bruikbaar en de aanleg van de leiding voor de douche is ook gemaakt. De kamers zijn ingericht en schoongemaakt. Vele handen maken licht werk, dat hebben we vandaag weer gezien! 

Eerste locatie wordt ingericht | Donderdag 17 maart 

Vandaag zijn er spullen van de Kringloop gebracht en is gestart met het inrichten van de eerste kamers van de voormalige Calvijnschool. Ook van de Genadebron hebben we veel spullen ontvangen. Het is hartverwarmend om te zien dat we (onder meer vanuit het lokale bedrijfsleven) veel sympathie ontvangen.

Bezoek CvdK | Woensdag 16 maart

De commissaris van de Koning van de provincie Utrecht Hans Oosters bracht op woensdag 16 maart een bezoekje aan de voormalige Calvijnschool waar alles klaar wordt gemaakt voor de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Beiden spraken hun waardering uit voor de harde werkers die bezig zijn een plek gereed te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne.