In dit nieuwsbericht kunt u de kerstboodschap van burgemeester Melis van de Groep lezen en bekijken.

Lieve mensen, inwoners van Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen. Het is kerstfeest 2020. Kerst: het feest van het licht, het feest van de hoop. Het feest van vrede op aarde. Ik vraag me af hoe u naar deze Eerste Kerstdag heeft toegeleefd of misschien wel tegen deze dag heeft opgezien. 2020 is een bijzonder jaar. Het zal in de geschiedenisboeken blijven staan als een jaar waarin mensen - voor een leven in vredestijd - op ongekende wijze beperkt werden in het sociale leven, hun werk, in de sport, in de kerk en het familieleven. 

Ik denk aan inwoners die overleden zijn door het coronavirus, aan hen die nabestaanden zijn van degenen die mede door deze ziekte zijn overleden. Ik betuig hen mijn welgemeend medeleven. Ik denk aan mensen onder ons die nu - al dan niet in het ziekenhuis - vechten tegen of beperkingen overgehouden hebben aan de ziekte. Of aan hen waarbij de medische behandeling die ze nodig hebben uitgesteld is. Mijn gedachten zijn bij iedereen die om welke reden dan ook dit een moeilijke tijd vindt. Aan families die net als de mijne met een handjevol bij elkaar konden komen om afscheid te nemen van een geliefde. 

Misschien had u daarom helemaal geen zin in de feestdagen. Misschien bent u eigenlijk teleurgesteld dat er vandaag minder mogelijk is dan u graag zou willen: namelijk feestelijk met heel veel mensen bij elkaar zijn en gezellig eten. Misschien had u vandaag in een volle kerk uitbundig willen zingen: komt allen tezamen. Ik hoef het u op dit moment niet nog een keer uit te leggen, het is gewoon niet anders. We zullen er mee moeten leven en we leren dat inmiddels ook steeds beter, maar tegelijk hunkeren we naar het moment dat dit beperkte leven niet meer nodig zal zijn. Dat bijvoorbeeld door verstrekking van de vaccins er weer een veilige omgeving is als we elkaar ontmoeten. Ondertussen worstelt u misschien met de vraag hoe vandaag kerstfeest te vieren, zeker voor degenen die dat alleen moeten doen. Als zoveel wat Kerst voor u betekent wegvalt, wat blijft er dan nog over? 

Onlangs in een quiz op de televisie werd aan de deelnemers gevraagd naar de vier belangrijkste dingen waar zij aan moesten denken bij kerst. Natuurlijk vielen daarbij de woorden: eten, familie en samen, maar toen werd het stil. Het vierde antwoord werd niet geraden. U raadt het wellicht al: de geboorte van het kindje Jezus. Helaas denken velen niet meer aan deze gebeurtenis in een stal bij Bethlehem, ruim tweeduizend jaar geleden. Toch wil ik juist de geboorte van de Heiland van de wereld vandaag noemen als de goede reden om kerst te vieren. Dat hij op de wereld kwam voor ons. Ik geloof dat de komst van deze Jezus, Immanuel, God met ons, betekent dat niemand ooit in eenzaamheid hoeft te leven. Wat er ook gebeurt in je leven. Hij wil altijd bij je zijn. Het feest van zijn geboorte markeert voor iedereen de overgang van een donkere tijd naar een tijd waarin het licht overwint. Daar mogen wij ons ook aan vasthouden in deze donkere dagen. Ik wens u een hoopvol en gezegend kerstfeest.

Melis van de Groep
Burgemeester van Bunschoten

Bekijken op YouTube

Klik op de afbeelding om de kerstboodschap te bekijken op YouTube.