Op woensdag 6 oktober wordt de Gemeenteprijs uitgereikt aan een inwoner, organisatie of instelling die een actieve bijdrage levert aan de samenleving van Bunschoten. Wie van de genomineerden de prijs uiteindelijk mee naar huis neemt, wordt besloten door een jury. 

Margreet Kos maakt sinds het najaar van 2018 deel uit van deze jury, omdat zij het leuk vindt om erkenning te geven aan gemeenteleden voor hun belangeloze inzet voor de gemeente Bunschoten. Om wat meer duidelijkheid te geven over de Gemeenteprijs, stelden wij haar een paar vragen. 

Waarom is gekozen voor het thema Het verschil maken?

Om je heen hoor je weleens: “Diegene of dat bedrijf maakt écht het verschil.” Er wordt maatschappelijk ook meer gedaan dan er wordt verwacht. Het zijn vaak mensen in de nabijheid die voor een individu of een gemeenschap het verschil maken zonder in de publiciteit te komen. En die inwoners of organisaties willen we nu een keer in de schijnwerpers zetten. 

Wanneer komt een persoon of organisatie in aanmerking?

Het antwoord is simpel: door echt het verschil te maken. Bijvoorbeeld voor een buurt waar iemand woont, voor (opleidingskansen) voor jongeren, voor ouderen of mensen die een luisterend oor nodig hebben, voor de medemens op welk maatschappelijk niveau dan ook, voor verenigingen, stichtingen, de lokale maatschappij en ga zo maar door. Voor personen of organisaties die zich, buiten hetgeen je mag verwachten, inzetten voor onze inwoners.

Waar let de jury dit jaar op?

De jury kijkt goed naar waar men zich in heeft onderscheiden. Waar ligt het zwaartepunt van wat er extra is gedaan? Wat gaan we, of anderen, missen als deze mensen of activiteiten er niet meer zijn? Wat merken we daarvan? We kijken ook naar wat het verschil maken heeft bijgedragen aan het verbinden en samenbrengen van mensen.

Wat vindt de jury hierin extra belangrijk?

Als jury vinden wij het belangrijk dat het verschil maken de lokale gemeenschap positief op de kaart zet.

Hoe kan ik een persoon of organisatie aanmelden?

Ken jij iemand of een organisatie, stichting, instelling, etc. die het verschil maakt voor onze lokale maatschappij? Ga dan uiterlijk woensdag 26 mei a.s. naar www.bunschoten.nl/gemeenteprijs om het aanmeldformulier in te vullen.