Alles wat u door het toilet en de gootsteen spoelt, komt in het riool terecht. Alleen urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. 

Het kost veel geld om verstoppingen te verhelpen en het riool weer schoon te maken. Uiteindelijk bepalen deze hoge kosten ook de rioolheffing die per huishouden betaald wordt.

Verstopt riool

Als u het vet in een afvoerputje of uw toilet giet (ook vloeibaar vet en olie), stolt het in het riool, in of onder het huis of zelfs in de straat. Dat kan voor grote problemen zorgen, zoals overstromingen, viezigheid, stank en overlast. U kunt olie en (frituur)vet teruggieten in een plastic fles of leeg pak melk. Zitten er kleine restjes vet in de pan? Veeg het dan weg met keukenpapier. Ook vochtige doekjes, zoals make-up-reinigingsdoekjes en billendoekjes, zorgen voor verstopping als ze in het riool terecht komen.

Vuil- en regenwater

Het afvoeren van rioolwater (vuil- en regenwater) is voor ieders gezondheid van groot belang. Gebruik daarom de juiste riolering voor het afvoeren van vuilwater. Vuilwater is bijvoorbeeld afwaswater of douchewater met zeepresten. Dit water wordt afgevoerd door uw wc, de gootsteen en het doucheputje. De putten buiten in de straat zijn alleen bedoeld voor de afvoer van regenwater. Als hier vuilwater in wordt gestort, komt dit rechtstreeks in onder andere vijvers en sloten in uw woonomgeving terecht. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.