Op maandag 19 september is de proef ‘Gratis OV voor 66 plus’ in de provincie Utrecht gestart. Mensen boven de 66 jaar met een laag inkomen komen in aanmerking voor het gratis OV-abonnement. 

Met dit abonnement is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van de bus, tram, buurtbus en flexdiensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizigers kunnen doordeweeks na 9.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag. 

Een jaar lang

“Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. “Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.”

Voorwaarden

Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan € 17.700 per jaar, kunnen vanaf 19 september gebruikmaken van dit aanbod. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de belastingdienst kan aantonen te voldoen aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023.

Aanvragen

Het gratis OV-abonnement kan worden aangevraagd op www.gratisreizenouderen.nl(externe link). Wie hulp nodig heeft of geen internet heeft kan terecht bij de bibliotheek voor het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).