De KNVB heeft ingestemd met het verzoek van burgemeester Melis van de Groep om de derby van 24 oktober 2020 tussen de voetbalclubs VV IJsselmeervogels en SV Spakenburg uit te stellen naar een nader te bepalen moment. De derby tussen rood en blauw heeft de impact van een grootschalig evenement. Het gevaar van forse mensenmassa’s in het dorp is groot en in strijd met de geldende coronaregels en noodverordening voor evenementen.

De derby lag recentelijk op tafel in het Westmaatoverleg. In dit overleg worden risicowedstrijden besproken en zijn beide clubs, de gemeente, politie en de VRU vertegenwoordigd. Hetgeen daaruit naar voren is gekomen heeft burgemeester Van de Groep doen besluiten het verzoek bij de KNVB in te dienen om de wedstrijd uit te stellen.

De wedstrijd spelen onder de huidige omstandigheden leidt tot een onbeheersbare situatie. Thuisfeestjes en feesten in de sporthal na de wedstrijd (zoals normaal gebruikelijk is) zijn door de coronamaatregelen niet mogelijk. Toch willen supporters, zeker na afloop van de wedstrijd naar een centrale plaats zoals het centrum of de horeca om de overwinning te vieren. De druk in het centrum en de horeca wordt dan te hoog, omdat er maar een beperkt aantal bezoekers kan worden ontvangen.

De KNVB en de gemeente gaan in goed overleg met elkaar kijken naar de mogelijkheden wanneer de wedstrijd wel gespeeld kan worden.